logo

David Bowie will be … just like Giacometti

david bowie
Hedenochtend kreeg ik het nieuws binnen dat David Bowie is overleden, de creator van Ziggy Stardust, Major Tom, Heroes, Under Pressure en China girl is niet meer. Het leven van een bevlogen, inspirerende persoon, (soms omstreden) trendsetter, zanger en acteur, met als eigenlijke naam David Jones, is ten einde.
In het Groninger Museum is op dit moment een aan hem gewijde tentoonstelling onder de nu enigszins achterhaalde naam “David Bowie is” (Groninger Museum). Met deze expositie van het œvre van Bowie staat Groningen in het unieke rijtje van Berlijn, Toronto, Chicago en Sao Paulo. In Berlijn, met de Koude Oorlog op de achtergrond, bracht Bowie overigens een belangrijk deel van zijn carrière door hetgeen leidde tot de productie van 3 albums.
Overleden, “was”, verleden tijd en dus vergeten? In Münster loopt de tentoonstelling van Giacometti, de befaamde Zwitserse schilder en vooral beeldhouwer uit de eerste helft van de vorige eeuw, reeds langere tijd geleden overleden. Giacometti is bekend van zijn extreem lange en slanke beelden van mensen, gegoten in brons.
Als je het Pablo Picasso Kunstmuseum in Münster binnengaat, zie je als het ware de figuren van Giacometti op je afkomen. L’homme qui marche en Standing Woman belichamen het leven en werk van Giacometti, alsof hij nooit dood is gegaan maar eeuwig voortleeft.
Net zoals Alberto Giacometti wereldwijd voortleeft in zijn sculpturen, zo leeft David Bowie voort in Groningen, Nederland en ver daarbuiten. Rondlopend door het museum hoor je zijn muziek, zijn stem en zie je hem voor je, zowel in gedachten als op de vele foto’s en afbeeldingen: David Bowie will be!

Reply

*

captcha *